Psychologische EHBO: voor als je even in zwaar weer zit

Mooi weer: psychologische EHBO

Als je je in je vinger snijdt, ontsmet je het wondje en plak je er een pleister op. Afhankelijk van de hoeveelheid bloed reageren mensen vrijwel altijd op de wond. Soms is het een ‘vervelend’ trekje met hun mond (auch), en bij horror-freak-accident gevallen van afgezaagde vingertoppen, leven mensen met je mee. Je ziet de pijn letterlijk.

Bij psychologische pijn is dat echter niet altijd het geval. Een klein dipje heeft iedereen wel eens en gaat net zoals een normale snee vaak vanzelf over. Mensen geven je een schouderklopje en geven je het advies om vooral door te gaan. In de meeste gevallen werkt dit, maar is dit altijd het geval?

Psychologisch even niet goed in je vel zitten, kan namelijk ook erger zijn dan het lijkt. Als je de horror-freak-accident snee namelijk op je psychologische gesteldheid projecteert en je op een bepaald moment ernstige mentale pijn ervaart, kunnen mensen dat vaak niet goed zien. Je denkt dat het wel over gaat en áls je erover praat, geven mensen je vaak het goed gevoelende ‘kop op’ advies.

Hier gaat echter iets fout. Bij vleeswonden, verlenen we Eerste Hulp Bij Ongelukken. EHBO. En dat zou ook zo moeten zijn in het geval van psychologische wondjes, aangezien gewoon doorlopen het soms echt alleen maar erger maakt.

Je mentale en emotionele gesteldheid kunnen uit balans raken door verschillende oorzaken. Dit hoeft lang niet altijd iets heel traumatisch te zijn. Sommige mensen zijn erfelijk belast en dan gaat er ‘daar boven’ soms iets niet helemaal goed. Dan ben je niet gek, maar in sommige gevallen wel degelijk ziek. Soms kan het zomaar opeens zijn alsof er een raar instagram filtertje over je leven komt. Dat is heel moeilijk, want probeer dat maar eens goed uit te leggen. Je hebt nergens zin in, voelt paniek, stress, woede, verdriet en op andere dagen ben je een zombie.

Ik merk soms dat ik mezelf voorbij kan lopen. Zo kan ik mijn weken volplannen met sociale afspraken, terwijl ik eigenlijk even moet opladen met een boek op de bank. Ook zit mijn hoofd altijd vol, waardoor ik soms merk dat mijn lijf me bepaalde ERROR signalen geeft. Om weer even goed op te laden en mezelf weer op orde te krijgen, heb ik mijn eigen emotional EHBO-kitje samengesteld. Het gaat vooral uit van het maken van een eigen routine en dicht bij jezelf blijven. Bij deze dus een aantal tips, voor de kleine dips, maar ook voor de zware onweersbuien:

Psychologische EHBO

Ontdek

Blijf bij jezelf. Doe waar jij zelf zin in hebt. Zit je, zoals eerder gezegd, liever even een avond op de bank met Harry Potter and the Cursed Child, so be it. Draag je liever slobbertruien en instappertjes in plaats van heels en een jurkje, doe je ding! Pamper jezelf en kies je eigen pad.

Schrijven

Schrijf op hoe je je voelt. Houd dagboekjes bij. Houd je niet van schrijven? Schrijf dan wat goede en slechte punten op en reflecteer of die dingen écht zo erg zijn als je denkt. Bij mij hielp het soms heel erg om me te bedenken of ik het awkward/erg/de moeite waard had gevonden als iemand anders me over die gebeurtenis had verteld. Vaak bedacht ik me dan dat ik haar waarschijnlijk oprecht had gezegd dat ze zich er niet zo druk over moest maken. Relativeer. Hoe moeilijk het ook is. Lukt het vandaag niet, doe het dan de volgende dag.

Slaap goed

Zwaar vaarwater? Goed slapen! Een gebrek aan nachtrust wekt allerlei nare gevoelens op waar je echt niet op zit te wachten. Zo voel ik me altijd nutteloos als ik dan de volgende dag in huis loop te lamballen en er niks uit mijn handen komt. Ook in je hoofd en lijf gebeuren er allerlei dingen als je teveel slaap mist. Dikke vette don’t!

Eet goed

Eet gezond. Natuurlijk mag je op stomme momentjes wel even toegeven aan iets dat je echt heel lekker vindt. Dat kan je immers heel erg blij maken (mij althans), maar zorg ervoor dat je het met mate doet. Een vreetbui zorgt daarna voor negatieve gevoelens. Probeer eens wat uitdagends en gezonds te koken. Als je gerecht dan heerlijk smaakt, zul je én trots op jezelf zijn én je voelt je gezond én het is gewoon super lekker. Een vitaminetekort kan daarnaast echt voor veel mentale problemen zorgen. Zorg dus vooral dat je gevarieerd eet!

Gratitude lists

Ik schrijf elke dag een paar punten op die mijn dag maakten. Ik probeer er zoveel mogelijk onder elkaar te zetten, zodat die olifant van een probleem onder die berg positiviteit ineens een mug blijkt. Het is daarnaast leuk om terug te lezen en je staat op zulke momenten even stil bij een stukje positiviteit.

Maak foto’s, leg vast

Past een beetje bij het voorgaande, maar maak foto’s van mooie momenten. De foto’s hoeven niet perfect te zijn, het rauwe van het moment mag er best een beetje vanaf stralen. Elke keer als je je rot voelt, heb je een aandenken aan leukere momenten.

Ruim op!

Op het moment dat ik dit schrijf heb ik een opruimwoede achter de rug. Vanochtend had ik even een dipje en dus besloot ik het heft maar in handen te nemen en besloot ik het huis te gaan schoonmaken. Wat ik hiermee wil zeggen is dat het heel erg kan helpen om jezelf actief te houden. Erin gaan hangen verergert de bui alleen maar. Ik gooide mijn verlepte bloemen weg, kocht verse, at poffertjes, maakte het hele huis schoon, poetste mijn glazen en opeens voelde ik me zo fijn! Ik was de hele dag productief. Een rondje hardlopen doet ook wonderen (tenzij je mij bent, dan doe je liever iets anders actiefs).

Be good to yourself

Wees lief voor jezelf en blijf jezelf verzorgen. Als je normaal regelmatig scheert en je opdoft kan het verleidelijk zijn om dit over te slaan. Het werkt echter heel oppeppend om onder de dekens gladde benen te voelen, lekker te ruiken en te weten dat je huid goed gevoed is door die fijne body butter. Poets je tanden, voel je fris, kam je haar. Het is op sommige dagen écht een hel om ook maar íets te doen, maar het is zó belangrijk.

Praat

Praat erover. Bel een lieve vriendin op, je moeder, je vader, wie dan ook! Zorg er alleen voor dat je je volledig op je gemak voelt bij deze persoon, zodat je alles goed kwijt kunt. Wie weet is de persoon in kwestie ook wel beschikbaar voor een lunchdate of iets anders leuks. Het past bij het bovenstaande: blijf actief.

Doe iets!

Het belangrijkste dat ik eigenlijk over wil brengen met deze blogpost is dat je altijd íets moet doen. Ik kan oprecht zeggen dat mijn EHBO-kitje me ontzettend helpt. Dit is dan ook niks wetenschappelijks, het zijn puur eigen ervaringen op basis van wat ik las. Er zijn natuurlijk nog veel meer dingen die me helpen:

  • Pak er eens een boek bij op momenten dat je eigenlijk je telefoon zou pakken.
  • Luister naar vrolijke of mooie muziek. Muziek kan je bui zo ontzettend beinvloeden!
  • Beschouw jezelf als je beste vriendin. Voed je goed, geniet, durf helemaal voor je eigen hart te kiezen. Vaak betekent dat 1111namelijk automatisch dat de mensen om je heen hier ook van meeprofiteren.

Kortom, niet altijd, maar váák kun je heel veel doen aan je hoe je je voelt. Is dit niet het geval en blijft het aanhouden, schroom dan niet om eens bij de huisarts langs te gaan. Wie weet is er iets aan de hand en kun je hulp krijgen. Geniet van de mensen om je heen, lekker eten, een goed boek, van élk lichtpuntje dat je op baaldagen dagen ook maar binnen krijgt. Neem tijd om alles te koesteren en op je in te laten werken en het belangrijkste, onthoud op die nare Donald-Duck-Dagen: you’ll get there!

Wil je meer weten over dit onderwerp, dan is deze TED-talk een aanrader.

 

Weekreview #2: nietsen, bezoek en werk

header

Na een blogstilte is het tijd voor de weekreview. De afgelopen week was het iets stiller, aangezien ik tóch nog even een beetje mijn draai terug moest vinden in Amsterdam en met mijn werk begon.

Uiteindelijk kwam alles helemaal goed. Het werk is leuk en mijn huisje voelt weer als thuis aan. Ik heb de eerst helft veel genietst, maar ook hele fijne dagen gehad. Kijk maar met me mee! Read more

Klein leven: efficient inrichten van kleine ruimtes

ruimte besparen in kleine ruimtes

Toen ik op mijn zestiende (bijna zeventiende) naar Amsterdam verhuisde, trok ik in een kamer van negen vierkante meter. Na mijn hele kindertijd in een mooie ruime boerderij te hebben gespendeerd, voelde dit toch wel een beetje krap. Gelukkig waren de gemeenschappelijke ruimtes ruim en licht en hadden we een grote strook gras aan het water voor de deur, anders was de overgang van het één naar het ander misschien wel echt te groot geweest.

Na twee jaar in een uitpuilende kamer in het studentenhuisje te hebben gewoond, trok ik in een studiootje in het centrum van Amsterdam. Groot geluk, daar ben ik me heel erg goed van bewust. De interieur ideeen vlogen me om de oren en door de jaren heen ben ik toch een flink aantal keren van inrichting veranderd. Op een gegeven moment slibde mijn huisje echter weer dicht.

Het effect dat dit op je eigen gesteldheid kan hebben is groot. Een vol huis betekent voor mij namelijk altijd een vol hoofd en ook al zaten die kleine rommeldingetjes op een gegeven moment goed weggestopt, mijn hoofd zat steeds bij die overvolle dozen. Dat moest anders.

Dus vroeg ik mezelf af: hoe kan ik deze kleine plek zo efficiënt mogelijk inrichten? Read more

Weekreview: #1 verhuizen

A little adventurous Weekreview

Weekreviews blijven leuk. Het geeft me de kans om eens bewust terug te kijken naar wat ik die week eigenlijk gedaan heb. Omdat dit de eerste is (en stiekem omdat ik pas sinds donderdag weer een manier heb om foto’s te kunnen maken) zal hij vrij kort zijn, maar vanaf nu kun je er elke maandag eentje verwachten (het staat zelfs in mijn Google-agenda. Poging tot successful adulting, zullen we maar zeggen). Read more

Terugkomen

terug komen

Inmiddels is het anderhalve week geleden dat ik terug kwam uit Nicaragua. Anderhalve week razen de auto’s met galmende speakers niet meer langs me heen, spreek ik niet langer vierentwintig zeven voornamelijk in het Spaans of Engels en zijn de huizen waar ik in mijn wandelingen langs kom, niet meer zo gekleurd.

De eerste drempel die ik over moest was het achterlaten van Dobby, mijn inmiddels trouwe compagnon die ik van straat af plukte toen ze acht maanden was. Haar gepiep en gejank klinken me nog elke dag in de oren en dat moment maakt me verdrietig als ik eraan terug denk.

De tweede drempel was de douane doorlopen, nog één keer achterom kijken. Even slikken en door.

Vervolgens kwam het vliegtuig. ‘Dit was het dan.’ Die gedachte schoot door mijn hoofd toen ik de stewardess groette terwijl ik aan boord stapte. Door de afgelopen jaren is zijn vliegtuigen en vliegvelden een soort symbolen geworden voor afscheid. Afscheid nemen van mijn (inmiddels ex-)vriend, afscheid nemen van mijn ouders, afscheid nemen van een land met vrienden en een hond en zoveel onzekerheden tegemoet gaan. Ondanks de blijde gedachte van het terugzien van zoveel lieve mensen in Nederland, roept de herinnering van de reis een soort hol gevoel bij me op.

Read more

Back from verweggiestan

Back from verweggiestan

Na exact 365 dagen in Nicaragua kwam ik twee weken geleden terug in Nederland. In de dagen ervoor kon ik het me niet zo goed voorstellen. Ik vond het maar een raar idee dat ik binnen niet al te lange tijd weer oog in oog zou staan met familie en vrienden en kon me er geen houding bij bedenken. Het voelde allemaal zo dubbel en raar.  Read more